NEFU
Frøsen bjørn Sibirien

Frossen bjørn fra oldtiden fundet i ødemarken

Russiske biologer og celleforskere har undersøgt en 3.500 år gammel brunbjørn, som blev fundet dybfrossen i Sibirien. Bjørnen er så velbevaret, at de regner med at kunne vække den til live med kloning.

I 2020 var en gruppe rensdyrjægere på jagt på Bolshoy Lyakhovsky-øen nord for Sibirien i Rusland. Klimaforandringerne indenfor de seneste år har fået meget af isen i området til at smelte, og det afslørede et bundfrossent lig af en bjørn, som de syntes så mistænkelig gammel ud.

Nu er biologer og eksperter fra Lazarev Mamut-museet i Yakutsk i færd med at undersøge bjørnen, og indtil videre kan de konkludere, at dyret er hele 3.460 år gammelt.

”Dette fund er absolut unikt – den første fuldkommen intakte krop af en brunbjørn fra oldtiden”, forklarer Maxim Cheprasov, der er chef på museets laboratorium.

VIDEO: Se forskerne undersøge den 3.500 år gamle brunbjørn

Forskere vil bringe bjørnen til live

DNA-analyser af den utroligt velbevarede bjørn afslører, at den ikke adskiller sig synderligt fra moderne brunbjørne i samme del af Sibirien.

Præcis hvor meget bjørnen har lignet nutidige bjørne, kan forskerne måske engang i fremtiden blive meget klogere på. Da den er så velholdt, håber forskerne, at det i fremtiden vil være muligt at klone den afdøde bjørn. Det vil i så fald være det første klonede dyr fra oldtiden.

”Jeg er sikker på, at vi snart kan begyndte på at dyrke prøverne, og forhåbentlig, når vi har skabt levende celler, vil det blive et historisk gennembrud for studiet af oldtidens dyr”, forklarer celle-forsker Hwang Woo-Suk, som er en del af det hold, der undersøger bjørnen.

Frøsen bjørn Sibirien

Jægerne, der fandt den døde bjørn, troede i første omgang, at den var død for nylig – de gættede flere tusinde år forkert.

© NEFU