Grønlandske mumier var ramt af hjertesygdom

CT-scanninger af 500 år gamle inuit-mumier har fundet spor efter verdens mest dræbende sygdom – åreforkalkning. Det tyder på, at sygdommen ikke kun er et resultat af nyere tiders usunde levevis.

Mumierne blev undersøgt af et hold eksperter på “Brigham and Women's Hospital” i Boston.

Et internationalt hold af læger og antropologer har fundet spor efter åreforkalkning hos fem grønlandske inuit-mumier.

Inuitterne stammer fra 1500-tallet og er blevet mumificeret som følge af Grønlands lave luftfugtighed og temperaturer, der har resulteret i en form for frysetørring. Alle fem har været igennem en særlig CT-scanning, som påviste åreforkalkning i de 500 år gamle blodårer.

“Det her er slet ikke det samme som at scanne et menneske. Alle organerne er nedbrudt”, udtaler specialist i hjerte-kar sygdomme Ron Blankstein.

Åreforkalkning slår millioner ihjel

I dag er åreforkalkning den hyppigste dødsårsag i den vestlige verden. Sygdommen opstår, når
kolesterol og andre fedtstoffer sætter sig i blodkarrene. Det gør gennemstrøm­ningen dårligere, hvilket fører til blodpropper.

Åreforkalkning betragtes som en livsstilssygdom, der især er et resultat af fedtrig kost og rygning. Men inden for de seneste år, har CT-scanninger af bl.a. egyptiske faraoer og mongolske nomader fra 1400-tallet vist, at sygdommen har plaget mennesker i flere tusinde år.

Synet på sygdommen skal måske revurderes

De grønlandske inuitter er særligt interessante for forskningen, da deres kost primært bestod af fisk, som burde formindske risikoen for hjerte-kar-sygdomme.

At mumierne alligevel viste tegn på åreforkalkning er overraskende, men kan også skyldes, at de var udsat for intens røg i deres trange hytter og igloer.