Grønlandske mumier var ramt af hjertesygdom
CT-scanninger af 500 år gamle inuit-mumier har fundet spor efter verdens mest dræbende sygdom – åreforkalkning. Det tyder på, at sygdommen ikke kun er et resultat af nyere tiders usunde levevis.

Mumierne blev undersøgt af et hold eksperter på “Brigham and Women's Hospital” i Boston.
Et internationalt hold af læger og antropologer har fundet spor efter åreforkalkning hos fem grønlandske inuit-mumier.
Inuitterne stammer fra 1500-tallet og er blevet mumificeret som følge af Grønlands lave luftfugtighed og temperaturer, der har resulteret i en form for frysetørring. Alle fem har været igennem en særlig CT-scanning, som påviste åreforkalkning i de 500 år gamle blodårer.
“Det her er slet ikke det samme som at scanne et menneske. Alle organerne er nedbrudt”, udtaler specialist i hjerte-kar sygdomme Ron Blankstein.
Åreforkalkning slår millioner ihjel
I dag er åreforkalkning den hyppigste dødsårsag i den vestlige verden. Sygdommen opstår, når
kolesterol og andre fedtstoffer sætter sig i blodkarrene. Det gør gennemstrømningen dårligere, hvilket fører til blodpropper.
Åreforkalkning betragtes som en livsstilssygdom, der især er et resultat af fedtrig kost og rygning. Men inden for de seneste år, har CT-scanninger af bl.a. egyptiske faraoer og mongolske nomader fra 1400-tallet vist, at sygdommen har plaget mennesker i flere tusinde år.
Synet på sygdommen skal måske revurderes
De grønlandske inuitter er særligt interessante for forskningen, da deres kost primært bestod af fisk, som burde formindske risikoen for hjerte-kar-sygdomme.
At mumierne alligevel viste tegn på åreforkalkning er overraskende, men kan også skyldes, at de var udsat for intens røg i deres trange hytter og igloer.