I tre dage gjorde hajer indhug blandt de 880 skibsbrudne fra krydseren Indianapolis. Kun 321 var i live, da hjælpen nåede frem.

Hajangreb: Hvilket hajangreb har kostet flest menneskeliv?

Hvornår i historien har et hajangreb slået flest mennesker ihjel?

Krigsskib forligste i hajfyldt farvand

Krydseren USS Indianapolis' forlis i 1945 regnes for den episode, hvor flest er blevet ofre for hajer. Det amerikanske krigsskib sejlede i det vestlige Stillehav, da to torpedoer fra en japansk ubåd ramte stævnen. 12 minutter efter forsvandt skroget fra overfladen, mens omkring 880 overlevende af den 1.196 mand store besætning lå i vandet i deres redningsveste. Kun få af redningsbådene var blevet søsat i tide.


Søfolkene udsat for hajangreb

Tre dage senere opdagede et amerikansk fly på patrulje tilfældigt de skibbrudne. Da var kun 321 stadig i live, og fire af dem døde efter deres redning. En kombination af kulde, tørst og saltforgiftning menes at være årsag til de fleste af dødsfaldene, men nogle af søfolkene blev ofre for hajer - formentlig af arten oceangående hvidtippet haj. Nogle fremskyndede muligvis deres egen død ved at sprælle, for det skræmte hajer væk ifølge flådevejledningerne.

Var sænkningen sket blot fire dage tidligere, havde den fået stor betydning for krigen. For da havde Indianapolis stadig uranen til Hiroshima-bomben i sit lastrum.

Måske er du interesseret i...

Læs også