Heimlich-manøvren er en livreddende teknik, som kan anvendes til at undgå kvælning, hvis en person får et fremmedlegeme galt i luftvejene.
Manøvren blev udviklet af den amerikanske kirurg Henry Heimlich i 1970’erne. Inden Heimlichs teknik var den gængse metode at klappe en person hårdt i ryggen, hvis noget satte sig fast i den gale hals.
Metoden var dog ikke altid effektiv, og da Heimlich en dag hørte, at flere tusind personer hvert år døde af kvælning på restauranter, besluttede han at udvikle en ny teknik.
Heimlich-manøvren bliver udbredt
Han eksperimenterede med at presse en lille ballon ned i halsen på bedøvede hunde, som han derefter forsøgte at “redde”.
Under sine forsøg opdagede Heimlich, at den mest effektive metode til at få ballonen ud dyrets hals var at gribe om hunden bagfra og presse hårdt om den øvre del af maven.
I 1974 blev den nye manøvre præsenteret, og snart skrev aviserne et væld af dramatiske artikler om personer i nød, der var blevet reddet af Heimlichs nye opfindelse.
I de efterfølgende år blev manøvren den anbefalede teknik til at undgå kvælningsdøden. I dag er Heimlich-manøvren et fast indslag i de fleste førstehjælpskurser.