Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Vinlandskortet

Hvor gammelt er Vinlandskortet?

Siden 1960’erne har forskere diskuteret Vinlandskortet, som tilsyneladende viser, at vikingerne opdagede og kortlagde Amerika længe før Columbus. Men nu er der en ny, afgørende udvikling i sagen.

Yale University

I 1965 offentliggjorde forskere fra amerikanske Yale University et historisk unikum: Et verdenskort fra 1400-tallet – Vinlandskortet – som tilsyneladende viser et omrids af Nordamerika, der er akkompagneret af en tekst om, at området blev “opdaget af Bjani og Leif”.

Kortet blev præsenteret som et bevis på, at Amerika var blevet opdaget af vikingerne, længe inden Columbus ankom i 1492.

Kortet tiltrak sig skeptikernes opmærksomhed, og allerede i 1966 afholdt Smithsonian-museet en konference, hvor Vinlandskortet blev gransket. Her undrede forskerne sig over, at Grønland på kortet var tegnet som en ø, eftersom området først blev kortlagt i 1900-tallet.

Vinlandskortet

Vinlandskortet måler ca. 28 x 40 cm og stammer angiveligt fra 1400-tallet, men ny forskning giver en senere datering.

© Yale University

Blækket afslører falskneri

Vinlandskortet har siden gennemgået en lang række undersøgelser, der har undersøgt teksten og pergamentet, som kortet er tegnet på. Senest har forskere fra Yale analyseret blækket, og i september 2021 stod konklusionen klar: Kortet er tegnet med en type blæk, som ikke eksisterede før 1920’erne.

Manden bag forfalskningen er ukendt. Kortets første kendte ejer – en italiensk boghandler, der var kendt for at have skumle forbindelser – solgte i 1950’erne kortet til en amerikansk mand, som derefter donerede det til Yale. Boghandleren afslørede aldrig, hvor han havde fået kortet fra.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul