NASA/MFC

Hvor mange nazi-forskere rejste til USA?

Tusindvis af videnskabsmænd blev hentet ud af det krigshærgede Tyskland til Sovjetunionen og USA. Særligt Wernher von Braun blev instrumental i det amerikanske rumprogram.

I kølvandet på 2. verdenskrig kastede USA og Sovjetunionen sig ud i en ­hæsblæsende kamp om at få fat på Nazitysklands skarpeste hjerner. Målet var at få fingrene i de videnskabsmænd, som havde udviklet den tyske raket- og krigsteknologi og udrustet ­Hitlers hær med avancerede våben.

Den amerikanske jagt foregik i dyb hemmelighed og sendte ca. 1.600 tyske forskere til USA. Blandt dem var flere navne, der senere bidrog til USA’s rumforskningsprogram.

Et af de mest prominente var Wernher von Braun, som var medlem af SS og havde udviklet den frygtede V2-raket for Hitler. I 1960’erne blev han en af hjernerne bag Apollo-rumprogrammet, som sendte amerikanske astronauter til Månen.

Se von Braun i magtens midte:

I september 1962 viste von Braun præsident Kennedy rundt på det rumforskningscenter, hvor han var blevet direktør.

Imageselect/Shutterstock

Wernher von Braun var medlem af nazistpartiet og SS og var en af front­figurerne i udviklingen af den tyske raketteknologi. Efter krigen blev han en af pionererne inden for USA’s raketforskning. Han var direktør for NASA’s Marshall Space Flight Center, hvor han udviklede Saturn V-raketten, som sendte Apollo 11 til Månen.

Imageselect/Shutterstock

Von Braun (th.) modtog en ­lykønskning fra Hitler for sin krigsindsats.

Imageselect/Shutterstock

Præsident John F. Kennedy var en stor beundrer af von Brauns arbejde og havde et venskabeligt forhold til den tyske forsker.

Imageselect/Shutterstock

Vicepræsident Lyndon B. Johnson havde stor tiltro til von Braun og brugte ham som nær rådgiver i rumkapløbet. Allerede i 1961 – otte år før månelandingen – foreslog von Braun i et brev, at USA skulle sende mænd til Månen.

Imageselect/Shutterstock

USA’s militær gjorde sit bedste for at hvidvaske fangernes fortid ved bl.a. at fortælle, at “nogle fremragende tyske videnskabsmænd og teknikere” frivilligt var kommet til USA for at arbejde mod en beskeden løn.

Under 2. verdenskrig blev V2-raketten brugt mod civile i bl.a England.

© Pictorial Press Ltd/Imageselect

Hitlers V2 sendte USA til Månen

Faktum var dog, at flere af dem havde tætte bånd til ­nazisterne; fx havde Wernher von Braun kendskab til forholdene i kz-lejrene, hvorfra han selv håndplukkede tvangsarbejdere til byggeriet af sine raketter.

Sovjetunionen havde også succes med at få fat på tyske forskere og sendte omkring 2.200 tyskere til Moskva.