Smedene vidste, at stål var blødt som ler, når det var hvidglødende.

Hvordan målte man temperatur før termometeret?

Var der temperatur, før man kendte til celsiusskalaen?

Indtil et godt stykke op i 1700-tallet var temperaturen subjektiv. Hvor bidende kulden var, blev fx vurderet ud fra, hvor meget brænde der skulle på ildstedet for at holde sig varm.

Samme princip gik igen ved forarbejdning af metal. Ud fra det opvarmede metals farve kunne den erfarne smed vurdere temperaturen, og hvornår han kunne begynde at forme jernet.

De gamle grækere vidste, at luften udvider sig, når den bliver varmet op. De formåede dog ikke at omsætte opdagelsen til et måleinstrument. Først i 1592 benyttede den italienske videnskabsmand Galilei den viden til et simpelt termometer, hvor opvarmet luft pressede alkohol ud i en balje.

Temperaturen kunne så måles ud fra mængden af væske i beholderen.

I løbet af de næste mange år forsøgte videnskabsmænd at forbedre metoden og opfandt over 35 forskellige temperaturskalaer. Den temperaturskala, som i dag bruges i størstedelen af verden, blev opfundet af den svenske astronom Anders Celsius i 1742.

Farven viser temperaturen

Stål kan forarbejdes, når det opvarmes til ca. 1.200 grader. Ved den temperatur er stålet hvidglødende, og smedene brugte farven som rettesnor.

Måske er du interesseret i...

Læs også