Hvornår blev hiv opdaget?

Hvem opdagede sygdommen aids og virusset hiv?

Sygdommen aids blev opdaget­ i USA i 1981, og hiv-virusset blev påvist i 1983 af den franske virolog Luc Montagnier og den merikanske biomediciner Robert Gallo.

Det skete efter, at en række homoseksuelle mænd var begyndt at lide af en mystisk lidelse, der tilsyneladende svækkede deres immunsystem. Patienterne var modtagelige over for alskens infektioner og sygdomme – der til sidst tog livet af dem.

Få år senere opdagede forskere imidlertid, at en blodprøve fra Belgisk Congo allerede i 1959 indeholdt hiv. Det tager sædvanligvis omkring ti år, før en hiv-smittet udvikler aids, og forskerne regner derfor med, at manden var blevet smittet allerede sidst i 1940'erne.

Stammer fra Østafrika

Hiv har med al sandsynlighed sin oprindelse i Østafrika, hvor siv, et lignende virus, findes i abearten den grønne marekat og hos en chimpanse-art. Aberne har udviklet tolerance over for virusset og bliver derfor ikke syge.

På et tidspunkt har sygdommen spredt sig til mennesker. Det skete sandsynligvis ved, at nogle har indtaget abekød og under tilberedningen er blevet inficeret.

Til USA omkring 1969

Sygdommen synes at ramme især homoseksuelle, blødere og heroinmisbrugere samt mænd fra Haiti. Studier har vist, at hiv sandsynligvis kom fra Afrika til USA via Haiti­ omkring 1969.

En række myter knytter sig til hiv og aids. Én af dem siger, at hiv blev overført, efter et menneske havde sex med en abe. En udbredt konspirationsteori påstår, at USA's udenrigsminister Henry Kissinger i 1975 bestilte hiv som biologisk våben, der kunne­ reducere befolkningen i den 3. verden.