Personalet på Frankrigs nationalbibliotek var vant til at modtage sjældne bøger og papirer, men dette var noget ganske særligt.
For de gulnede bøger og hæfter, der blev overdraget dem den dag i midten af 1990'erne, havde tilhørt Marie Curie – Frankrigs mest berømte videnskabskvinde og den første til at blive tildelt en Nobelpris to gange.
75 år var gået siden Marie Curies død, men hun var stadig nærværende. Den insisterende tikken fra geigertælleren afslørede nemlig, at papiret stadig var radioaktivt.
I flere år efter skulle forskere og andre, som ønskede at se Marie Curies notater, underskrive en erklæring om, at det skete på eget ansvar. Selv skænkede Marie Curie ikke risikoen mange tanker.
Selvom strålingen fra radium og de andre radioaktive stoffer var synligt skadelig, fortsatte hun. For Marie Curie var videnskaben en livsnødvendighed, farerne ufortalt.
Maria Sklodowska, som Marie Curie oprindeligt hed, havde ikke sin lidenskabelige interesse for videnskab fra fremmede. Mange år senere skulle hun huske, hvordan hun som fireårig stod som naglet fast ved faderens glasskab i hjemmet i Warszawa, Polen.
Bag ruden gemte sig “adskillige hylder med overraskende og elegante instrumenter: glasrør, små vægte, prøver af mineraler og endog et elektroskop (apparat til at måle elektrisk ladning, red.) belagt med bladguld”.
Faderen, professor Wladyslaw Sklodowsky, var blevet forbudt at arbejde af den russiske zar Alexander – polakker måtte ikke undervise i fysik og kemi.
Mens faderen forsøgte at holde familien sammen på den økonomiske front i dårligt betalte stillinger, lå moderen, Bronislawa, i mange år syg af tuberkulose. På grund af smittefaren var al fysisk kontakt mellem moderen og hendes fem børn udelukket.
Efter moderens død trak Maria sig ind i sig selv og koncentrerede sig om skolearbejdet. Hun ville studere fysik, og sammen med sin storesøster Bronislawa indgik hun en pagt.
Først skulle Maria arbejde, så Bronislawa kunne læse til læge, og når hun var færdig og tjente penge, skulle hun betale for Marias studier.
Maria var derfor 24 år, da hun i 1891, seks år efter sin studentereksamen, ankom til Paris for at studere ved Sorbonne-universitetet. Her ændrede hun sit navn til, det for franskmænd mere mundrette, Marie.