Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Nogle forskere mener, at den spanske syge blev spredt af soldater, der vendte hjem efter 1. verdenskrig. Mange havde svækket immunforsvar efter krigen og var lette ofre for sygdommen.

Videnskab - Medicin

Aspirin dræbte syge amerikanere

Efter 1. verdenskrig krævede en influenza-epidemi – den spanske syge – flere end 50 mio. ofre verden over.

Efter 1. verdenskrig krævede en influenza-epidemi – den spanske syge – flere end 50 mio. ofre verden over. Nu viser det sig, at det ikke kun var influenzaen, der dræbte. Ifølge en amerikansk læge døde en del af de smittede patienter i stedet af de Aspirin-piller, som de blev behandlet med.

Karen Starko, der har forsket i brugen af Aspirin under den spanske syge i 1918, har bl.a. opdaget, at USA's største læge-sammenslutning betragtede Aspirin som et mirakelmiddel. Læger blev derfor opfordret til at give patienter 1000 mg Aspirin hver tredje time – svarende til 25 piller om dagen. Det er ca. dobbelt så meget, som læger i dag anser for sikkert.

I begyndelsen af 1900-tallet blev Aspirin betragtet som et vidundermiddel, der kunne kurere alt. Foto: Ullstein Bild

Allerede i datiden vakte brugen af Aspirin mistanke. Fx mente en amerikansk patolog, at den blodige væske, han fandt i lungerne hos nogle af de døde, ikke kunne være forårsaget af influenza-virus. I dag ved læger, at Aspirin i for store mængder netop kan have denne ødelæggende virkning.

Karen Starko håber, at yderligere undersøgelser kan afsløre, hvor mange liv Aspirin-overdosis tog.

Læs også:

Medicin

Anti-vaxxerne frygtede at blive til køer

7 minutter
Medicin

Polio-vaccine gik helt galt

22 minutter
Medicin

Hvor mange døde af Den Spanske Syge?

2 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul