Aspirin dræbte syge amerikanere

Efter 1. verdenskrig krævede en influenza-epidemi – den spanske syge – flere end 50 mio. ofre verden over.

Nogle forskere mener, at den spanske syge blev spredt af soldater, der vendte hjem efter 1. verdenskrig. Mange havde svækket immunforsvar efter krigen og var lette ofre for sygdommen.

Efter 1. verdenskrig krævede en influenza-epidemi – den spanske syge – flere end 50 mio. ofre verden over. Nu viser det sig, at det ikke kun var influenzaen, der dræbte. Ifølge en amerikansk læge døde en del af de smittede patienter i stedet af de Aspirin-piller, som de blev behandlet med.

Karen Starko, der har forsket i brugen af Aspirin under den spanske syge i 1918, har bl.a. opdaget, at USA's største læge-sammenslutning betragtede Aspirin som et mirakelmiddel. Læger blev derfor opfordret til at give patienter 1000 mg Aspirin hver tredje time – svarende til 25 piller om dagen. Det er ca. dobbelt så meget, som læger i dag anser for sikkert.

I begyndelsen af 1900-tallet blev Aspirin betragtet som et vidundermiddel, der kunne kurere alt. Foto: Ullstein Bild

Allerede i datiden vakte brugen af Aspirin mistanke. Fx mente en amerikansk patolog, at den blodige væske, han fandt i lungerne hos nogle af de døde, ikke kunne være forårsaget af influenza-virus. I dag ved læger, at Aspirin i for store mængder netop kan have denne ødelæggende virkning.

Karen Starko håber, at yderligere undersøgelser kan afsløre, hvor mange liv Aspirin-overdosis tog.