Shutterstock

Den Sorte Døds første ofre er fundet

Forskerne jubler: Nyt studie finder "patient zero" for historiens mest dødelige pest-epidemi.

“Denne grav tilhører den troende Sanmaq. Han døde af pest”. Sådan stård der på en gravsten fra 1338 fundet nær søen Issyk Kul i det nordlige Kirgisistan.

Nu afslører ny forskning, at pesten, der tog livet af Sanmaq, var den samme som få år senere skyllede ind over Europa. Med tiden blev epidemien kendt som Den Sorte Død - den mest dødbringende pestepidemi i verdenshistorien.

Historiker Philip Slavin fra University of Stirling har undersøgt det lille kirgisiske samfund og fundet mindst 118 ofre for pesten.

For at fastslå, at det var Den Sorte Død og ikke en anden sygdom, der stod bag dødsfaldene i Kirgisistan, udtog forskere DNA-prøver fra tænderne på syv af ofrene. De indeholdt alle pestbakterien Yersinia pestis, der var ansvarlig for Den Sorte Død.

Kirgisistan ligger midtvejs mellem Kinas magtcentrum og Europa. Ad oldgamle handelsruter blev varer, og pest, ført til Europa, mener forskerne.

© Public domain

Oprindelsessted giver god mening

For historikere med speciale i pest giver det god mening, at Den Sorte Død opstod i Kirgisistan. Europas første skriftlige omtaler af pesten stammer nemlig fra området omkring Sortehavet. Og middelalderens handelsruter gik fra Kina gennem Kirgisistan til Sortehavet.

“Det her er stedet, hvor det hele startede – Det er Den Sorte Døds Wuhan” konkluderer palæogenetiker Johannes Krause fra Max Planck Instituttet for Udviklingsantropologi.