Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Derfor begyndte læger at vaske hænder

Beskidte hænder var hverdag for fortidens læger og kirurger - ikke overraskende var dødsraten ved visse indgreb høj før håndvaskens indtog.

Shutterstock

Idéen om, at håndvask kan forhindre sygdomme, opstod midt i 1800-tallet.

En af de første til at påpege en sammenhæng mellem håndvask og hygiejne var den ungarske læge Ignaz Semmelweis, der arbejdede på et hospital i Wien, Østrig.

Han opdagede i 1847, at antallet af dødsfald blandt fødende kvinder faldt drastisk, hvis læger vaskede deres hænder før en fødsel.

Semmelweis’ teori vakte dog stor forargelse og blev afvist af hans kolleger, hvoraf mange følte, at deres faglighed blev betvivlet.

Desuden kunne Semmelweis ikke præsentere en præcis videnskabelig forklaring på, hvorfor håndvask egentlig forhindrede dødsfald.

Ignaz Semmelweis fik indført obligatorisk håndvask på sit hospital.

Look and Learn/Bridgeman Images

Håndvasken

på Semmelweis’ fødeafdeling blev foretaget med en opløsning af klor og kalk, som var desinficerende.

Look and Learn/Bridgeman Images

Semmelweis

fik tilnavnet “Mødrenes Frelser”, fordi han reddede så mange kvindeliv. Da han indførte tvungen håndvask på en fødeafdeling, faldt dødsraten fra op til ca. 16 pct. til 3 pct.

Look and Learn/Bridgeman Images

Lægerne

i 1800-tallet kom fra samfundets overklasse. De forbandt snavs med den fattige underklasse og afviste derfor Semmelweis’ teori om håndvask, fordi den insinuerede, at lægerne var beskidte.

Look and Learn/Bridgeman Images

Den forklaring kom i løbet af de efterfølgende årtier, hvor videnskabsfolk fik gennembrud i forskningen i bakterier.

De opdagede, at sygdomme som kolera, tyfus og difteri blev forårsaget af usynlige bakterier, som kunne bekæmpes med noget så simpelt som sæbe.

Ved overgangen til 1900-tallet begyndte håndvask at sprede sig i den brede befolkning, og enkelte oplysningskampagner forsøgte at promovere håndvask for at undgå bl.a. tuberkulose.

Det var dog først i 1980’erne, at håndvask formelt fik en plads blandt sundmyndighedernes anbefalinger, da USA udstedte retningslinjer for håndhygiejne.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul