Cicero Moraes

Grusom kønssygdom vansirede sine ofre i renæssancen

En 3D-animator har genskabt et af kønssygdommens ofre. Hun blev begravet i et islandsk kloster – godt gemt væk fra fordømmende blikke.

I århundreder vansirede og dræbte kønssygdomme syfilis sin ofre. Hvor grum en skæbne de smittede led, viser et billede, som den brasilianske 3D-animator Cicero Moraes har skabt.

Moraes tog udgangspunkt i kraniet fra en 25-30 år gammel kvinde, som i renæssancen blev begravet i Skriðuklaustur klosteret i Island. Kraniet bar tydelige spor af syfilisbakteriens gnaven.

Sygdommen stammer formentlig fra Sydamerika og kom til Europa, da Christoffer Columbus og hans mænd i 1490'erne vendte hjem fra opdagelsen af Amerika.

Allerede i 1495 blev en fransk hær, der belejrede byen Napoli i Italien ramt af den frygtelige sygdom, der dengang fandtes i en mere dødelig udgave.

Datidens kilder beskriver, hvordan sygdommens ofre først blev dækket af pustler, hvorefter huden begyndte at falde af ansigtet. Op mod fem millioner europæere formodes at være døde af den efterfølgende syfilis-epidemi.

Cicero Moraes studerede nøje skaderne på kraniet, før han skulpterede ansigtet.

© Cicero Moraes

Syfilis er langt fra nedkæmpet

I manges bevidsthed hører syfilis fortiden til, men kønssygdommen findes stadig. Alene i USA blev 52.000 smittet med syfilis i 2021. På verdensplan bærer ca. syv mio. mennesker smitten.

I dag behøver syfilis ikke være dødelig, hvis den behandles i tide med antibiotika. Men i u-lande smitter mange gravide kvinder deres ufødte børn, hvilket øger børnedødeligheden.