HIV’s fødested er blevet fundet
Stedet, hvor HIV opstod, er nu lokaliseret. Byen var paradis for unge mænd med mod på livet.

Leopoldville 1884.
Oprindeligt kom unge mænd til byen med store drømme i rygsækken. Men det var noget andet, de tog med sig hjem og spredte til resten af verden: nemlig humant immundefekt-virus – bedre kendt som HIV.
Byen, som nu er lokaliseret som arnestedet for HIV, hed dengang Leopoldville og var hovedstaden for Belgisk Congo. I løbet af få år blev den Congos vigtigste havneby, hvorfra blandt andet olie blev udskibet. I dag hedder byen Kinshasa i Demokratisk Republik Congo.
Slaraffenland for mænd
Mænd kom til byen for at tjene en formue, og med dem kom også sexarbejdere og jernbaner, som var med til at sprede henholdsvis sygdommen og bagefter smittede personer.
I dag er HIV-1 gruppe M – virus-typen fra Leopoldville – den mest udbredte form for HIV-virus. 90% af alle smittede har denne type.
Til sammenligning findes HIV-1 gruppe O kun hos 2% af alle smittede og primært i Centralafrika, selv om den udsprang ikke langt fra Leopoldville.
HIV ikke født til at blive global
Derfor antyder forskere fra University of Oxford, at det var sygdommens muligheder for at sprede sig og ikke selve sygdommen, der ligger til grund for, at den blev global.
Forskerne har lavet et stamtræ for HIV for at finde fødestedet. Det har de gjort ud fra arvemassen for HIV-virussen i omkring 800 mennesker fra Centralafrika.
Ved at sammenligne arvemassen for HIV fra to mennesker og kortlægge forskellene hos dem, kunne forskerne se, hvornår de to mennesker sidst delte en fælles forfader.
Og til sidst kunne de fastslå, at al arvemassen for HIV har samme forfader – som levede i Leopoldville omkring 1920.