Everett Collection / Shutterstock.com

Hvad var den gule feber?

Selvom sygdommen især har domineret i Afrika og Sydamerika, har Europa gennem tiden også været hårdt ramt af feberen.

Gul feber er en viral sygdom, som bliver overført fra myg til mennesker. Symptomerne er bl.a. feber, muskelsmerter og kvalme, som typisk aftager i løbet af få dage.

I alvorlige tilfælde kan sygdommen gøre skade på bl.a. hjerte, lunger og lever og føre til en gullig hudfarve – deraf sygdommens navn. Mange af de syge, som får organskader, mister livet.

Den gule feber har historisk set været udbredt i tropiske områder og har flere gange hærget Afrika og Latinamerika. Europa er dog ikke gået ram forbi.

VIDEO – Følg udbruddet af verdens værste udbrud af gul feber:

I begyndelsen af 1800-tallet blev portugisiske og spanske havnebyer flere gange ramt af epidemier, som hver gang krævede tusinder af liv.

I 1821 var udbruddet så voldsomt i Barcelona, at Frankrig udstationerede 30.000 soldater ved grænsen for at holde spanske syge ude af landet.

Gul feber har også vist sig længere mod nord i bl.a. England, men disse udbrud var små og blev hurtigt isoleret.

Artiklen fortsætter efter billedet.

Den gule feber kan medføre bl.a. indre blødninger og en smertefuld død.

© Museo Nacional de Artes Visuales, Montevideo

Cubaner afslørede smittekilden

Et stort skridt mod bekæmpelsen af sygdommen blev taget i 1881, hvor den cubanske Carlos J. Finlay opdagede, at myg overførte gul feber – en opdagelse, der førte til en intens kamp mod myg i især Syd- og Nordamerika.

Det endelige slag blev vundet i 1927, hvor videnskabsfolk fik isoleret gul feber-virussen og udviklet en vaccine, som stadig bliver brugt rundtom i verden.

Trods vaccinen tager den gule feber imidlertid stadig ca. 30.000 liv årligt på verdensplan.