25-årige Denise Darvall så aldrig den bil, som drønede over for rødt og slyngede hende op i luften. Få sekunder senere lå hun på fortorvet med hovedskader og blev erklæret hjernedød samme dag – den 2. december 1967 – på et hospital i Cape Town, Sydafrika.
Tilfældet ville, at en af de kvinder, som passerede ulykkesstedet, netop havde besøgt sin mand på hospitalet. Manden – Louis Washkansky – led af hjertesvigt og havde akut brug for et nyt hjerte. Samme aften fik Washkansky-parret en besked om, at en 25-årig kvindes familie netop havde doneret hendes hjerte, og at Louis Washkansky nu kunne deltage i historiens første hjertetransplantation med et menneskehjerte.
“Det virker!”
Operationen gik i gang samme nat, og kl. 5.52 kunne kirurgen Christiaan Barnard omsider råbe, “Det virker!”, ud i operationsstuen.
Efter Washkanskys operation fik han medicin, som nedsatte hans immunforsvar, så kroppen ikke afstødte det nye hjerte.
Desværre gjorde medicinen ham også sårbar for infektioner, og 18 dage efter operationen døde Washkansky af lungebetændelse. Hjertet havde dog fungeret normalt indtil da.
I 1980’erne udviklede forskerne ny medicin, som betød, at nye hjerter ikke blev afvist i samme grad. I dag er ca. 75 pct. af alle hjertetransplantationer succesfulde.