Topfoto/Ritzau Scanpix
Louis Washkansky efter historiens første hjertetransplantation

Hvem fik den første hjertetransplantation?

Da en ung kvinde bliver kørt ned i 1967, donerer familien hendes hjerte til historiens første hjertetransplantation med et menneskehjerte. Dermed får en dødssyg mand en ny chance.

25-årige Denise Darvall så aldrig den bil, som drønede over for rødt og slyngede hende op i luften. Få sekunder senere lå hun på fortorvet med hovedskader og blev erklæret hjernedød samme dag – den 2. december 1967 – på et hospital i Cape Town, Sydafrika.

Tilfældet ville, at en af de kvinder, som passerede ulykkesstedet, netop havde besøgt sin mand på hospitalet. Manden – Louis Washkansky – led af hjertesvigt og havde akut brug for et nyt hjerte. Samme aften fik Washkansky-parret en besked om, at en 25-årig kvindes familie netop havde doneret hendes hjerte, og at Louis Washkansky nu kunne deltage i historiens første hjertetransplantation med et menneskehjerte.

James D. Hardy

James D. Hardy foretog historiens første hjertetransplantation – dog med et abehjerte.

© U.S. National Library of Medicine

Banebrydende kirurg blev lagt for had

Amerikanske James Hardy foretog historiens første lungetransplantation i 1963 og besluttede året efter at transplantere det første hjerte også. Desværre havde Hardy intet menneskehjerte til rådighed, så han opererede hjertet fra en chimpanse ind i en døende patient. Hjertet slog en times tid og gik derefter ud.

Et ramaskrig gik igennem forskerverdenen, da nyheden slap ud. Hardy fik den kolde skulder af kollegerne og blev et yndet offer for hån og spot, fordi han havde forsøgt at forsyne et menneske med et abehjerte. Hardy trak sig tilbage og overlod hjertekirurgien til andre – bl.a. Christiaan Barnard, som transplanterede det første menneskehjerte tre år senere.

“Det virker!”

Operationen gik i gang samme nat, og kl. 5.52 kunne kirurgen Christiaan Barnard omsider råbe, “Det virker!”, ud i operationsstuen.

Efter Washkanskys operation fik han medicin, som nedsatte hans immunforsvar, så kroppen ikke afstødte det nye hjerte.

Louis Washkansky efter historiens første hjertetransplantation

Louis Washkansky havde en hjertefunktion på ca. 10 pct., da han i 1967 fik et nyt hjerte.

© Topfoto/Ritzau Scanpix

Desværre gjorde medicinen ham også sårbar for infektioner, og 18 dage efter operationen døde Washkansky af lungebetændelse. Hjertet havde dog fungeret normalt indtil da.

I 1980’erne udviklede forskerne ny medicin, som betød, at nye hjerter ikke blev afvist i samme grad. I dag er ca. 75 pct. af alle hjertetransplantationer succesfulde.

Video: Se kirurgen bag den første hjertetransplantation med et menneskehjerte fortælle om operationen: