Nationaal Archief
Vaccine polio

Hvem fik den første polio-vaccine?

I årtusinder havde polio forkrøblet og dræbt især børn, da lægen Jonas Salk i 1953 offentliggjorde en vaccine mod den frygtede sygdom. Men før vaccinen kunne frigives, skulle den testes.

Officielt blev sygdommen polio udryddet i England i 1984. Men i begyndelsen af august 2022 meddelte sundhedsmyndighederne i London, at alle småbørn i den britiske millionby ville få tilbudt en vaccine mod polio – en dødelig sygdom, der angriber nervesystemet hos især børn.

Den overraskende udmelding kom, efter at myndighederne havde fundet spor af polio-virus i spildevandsprøver fra forskellige områder af London.

Når britiske børn kan få en vaccine og dermed slippe for at få polio – også kendt som børnelammelse – skyldes det ikke mindst den amerikanske læge Jonas Salk.

Vaccine polio

Jonas Salks vaccine spredte sig til hele verden og reddede millioner af børn fra at dø af polio.

© Nationaal Archief

Polio forsvandt på få år

Den 26. marts 1953 fortalte Jonas Salk i radioen, at han havde udviklet historiens første effektive polio-vaccine. Nyheden blev modtaget med jubel, for alene året forinden havde polio forkrøblet titusinder af amerikanere og slået 3.000 ihjel.

Inden Salks store nyhed havde forskere i årtier forsøgt at udvikle en polio-vaccine. Salk selv var gået i gang i 1948 og havde en vaccine klar blot fire år senere. De første testpersoner var tidligere polio-patienter samt Salk og hans familie.

Læs videre om den store polio-skandale efter Salks indledende succes:

Efter Salks radiooptræden tog USA hul på historiens største medicinske test med 1,3 mio. skolebørn. I april 1955 konkluderede myndighederne, at polio-vaccinen var både effektiv og sikker og indledte en landsdækkende vaccine-indsats.

Det første år faldt antallet af polio-smittede fra ca. 60.000 til blot 6.000, og i begyndelsen af 1960'erne var polio så godt som udryddet i USA.