Officielt blev sygdommen polio udryddet i England i 1984. Men i begyndelsen af august 2022 meddelte sundhedsmyndighederne i London, at alle småbørn i den britiske millionby ville få tilbudt en vaccine mod polio – en dødelig sygdom, der angriber nervesystemet hos især børn.
Den overraskende udmelding kom, efter at myndighederne havde fundet spor af polio-virus i spildevandsprøver fra forskellige områder af London.
Når britiske børn kan få en vaccine og dermed slippe for at få polio – også kendt som børnelammelse – skyldes det ikke mindst den amerikanske læge Jonas Salk.
Polio forsvandt på få år
Den 26. marts 1953 fortalte Jonas Salk i radioen, at han havde udviklet historiens første effektive polio-vaccine. Nyheden blev modtaget med jubel, for alene året forinden havde polio forkrøblet titusinder af amerikanere og slået 3.000 ihjel.
Inden Salks store nyhed havde forskere i årtier forsøgt at udvikle en polio-vaccine. Salk selv var gået i gang i 1948 og havde en vaccine klar blot fire år senere. De første testpersoner var tidligere polio-patienter samt Salk og hans familie.
Efter Salks radiooptræden tog USA hul på historiens største medicinske test med 1,3 mio. skolebørn. I april 1955 konkluderede myndighederne, at polio-vaccinen var både effektiv og sikker og indledte en landsdækkende vaccine-indsats.
Det første år faldt antallet af polio-smittede fra ca. 60.000 til blot 6.000, og i begyndelsen af 1960'erne var polio så godt som udryddet i USA.