Ritzau Scanpix
Arne Larsson fremviser sin første pacemaker.

Hvem fik historiens første pacemaker?

De første pacemakere havde håndsving og krævede, at hjertet blev gennemboret med en stor nål. Men i 1958 fik to svenskere alle hjerter til at banke lidt roligere.

Den første person, som fik en fuldt implanteret pacemaker, var svenske Arne Larsson. På Karolinska Sjukhuset i Solna fik han i 1958 indsat et lille apparat, som kunne holde hans ujævne hjerterytme i gang.

Pacemakeren var i høj grad kærkommen, for 43-årige Larsson havde i årevis været plaget af hjerterytmeforstyrrelser og måtte i perioder genoplives op til 30 gange om dagen af sin kone. Med pacemakeren var den slags besværligheder slut.

Arne Larsson fremviser sin første pacemaker.

Arne Larsson fik som den første hjertepatient en fuldt implanteret pacemaker i brystet i 1958.

© Ritzau Scanpix

Pacemaker blev skubbet i vogn

Idéen om, at elektriske stød kunne hjælpe hjertet på vej, var dog ikke ny. Allerede i 1700-tallet opdagede læger, at stød påvirkede hjertet og kunne genoplive dyr. I de efterfølgende århundreder eksperimenterede lærde ivrigt med elektricitet, indtil de første pacemakere blev udviklet i 1920’erne. De var drevet af håndsving og krævede, at en stor nål blev stukket ind i hjertet.

Den batteridrevne pacemaker kom i 1950’erne, men batteriet var så stort, at det måtte skubbes rundt i en vogn. Derfor jublede hjertepatienter, da kirurgen Åke Senning og opfinderen Rune Elmqvist udviklede en lille pacemaker, som kunne implanteres i brystet uden ledninger, der stak ud.

Med sin nye hjerte-hjælper levede Arne Larsson, indtil han blev 86 år. I den periode sled han ikke færre end 26 pacemakere op.