Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hvem gav kvinder p-pillen?

Kvinden bag p-pillen havde selv oplevet konsekvenserne ved ukontrolleret graviditet, og i samarbejde med en biolog og pengestærk feminist gav hun kvinderne effektiv prævention.

Wikimedia/Shutterstock

Den første p-pille kom på markedet i USA i 1960. En af drivkræfterne bag var kvinderetsforkæmperen Margaret Sanger (1879-1966), som ved eget syn havde set konsekvenserne af ukontrolleret graviditet.

Hendes mor var død som 50-årig efter 18 graviditeter og 11 fødsler, og som sygeplejerske så Sanger, hvordan især fattige kvinder blev slidt ihjel af graviditet, fødsler og ulovlige aborter.

Sanger drømte derfor om en effektiv prævention til kvinder, og den drøm blev opfyldt, da hun mødte den pengestærke feminist Katharine McCormick i 1950 og biologen Gregory Pincus året efter.

Sangers utrættelige arbejde, McCormicks penge og Pincus’ viden om hormoner blev den cocktail, som udviklede p-pillen.

Idéen bag pillen var at give kvinder syntetiske kønshormoner, som sætter kroppens egen produktion på pause. På den måde får kvinden ikke ægløsning og kan ikke blive gravid.

De første piller indeholdt dog meget høje doser af bl.a. kønshormonet østrogen og havde bivirkninger som bl.a. blodpropper og depression. Hvor indholdet af østrogen tidligere var 100 μg, er det i dag på 20-30 μg.

P-pillen var ikke kun en revolution inden for prævention, men gav også kvinder mulighed for at tage kontrol over deres seksualitet og krop.

Pillen var dermed afgørende for den seksuelle frigørelse og kvindernes indtog på arbejdsmarkedet i 1960’erne.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul