Shutterstock & Public Domain
J. Marion Sims

Hvem var den første gynækolog?

I 1800-tallet revolutionerede James Marion Sims lægekunsten og opfandt den moderne gynækologi. Hans banebrydende metoder reddede tusindvis af kvinder, men dækkede over en mørk hemmelighed.

Den amerikanske læge James Marion Sims (1813-83) bliver ofte fremhævet som den moderne gynækologis fader.

Han specialiserede sig i sygdomme, der var relateret til kvinders kønsorganer – hvilket var helt uhørt i datiden – og udviklede flere instrumenter og behandlinger, der gjorde livet mindre smertefrit for 1800-tallets kvinder.

I 1855 åbnede han sågar det første hospital for kvinder i New York.

Selvom Sims er anerkendt som den første gynækolog i moderne forstand, vidste læger allerede i oldtiden, at kvinder kunne have særlige sygdomme.

Men så godt som ingen beskæftigede sig særskilt med disse lidelser indtil 1800-tallet, hvor Sims satte kvinderne i fokus.

Det banebrydende arbejde bragte Sims både velstand og en æresplads i medicinhistorien – hvorefter hans eftermæle begyndte at falde fra hinanden.

Slaveejere leverede kvinderne

Sims havde nemlig opnået sin viden ved at udsætte et utal af sorte slavekvinder for blodige og smertefulde operationer – uden samtykke eller bedøvelse.

Kvinderne blev leveret af slaveejere, der ville sikre sig, at deres slaver forblev fødedygtige. Sims mente, at de sorte var en underlegen race og havde ingen skrupler ved at afprøve nye teknikker på kvinderne, som han også tvang til at arbejde for sig, mens han eksperimenterede på dem.

J. Marion Sims

Et lettere idylisk maleri fra 1952, som viser hvordan Sims konsultationer foregik.

© Robert Thom

Da han begyndte at praktisere i New York efter afslutningen på Den Amerikanske Borgerkrig, var der pludselig ikke længere en lind strøm af sorte slaver, han kunne eksperimentere på.

I stedet kastede han sin “kærlighed” på en ny befolkningsgruppe – irske immigranter. Dem havde han heller ikke høje tanker om, og de fik samme hårde behandling som de sorte.

Sims blev kritiseret allerede i sin samtid, men det første alvorlige slag kom i 1976, hvor historikeren G.J. Barker-Benfield udgav en bog, hvori han kritiserede Sims' “ekstremt aktive og eventyrlystne fremgangsmåde med kirurgiske indgreb i kvindernes kønsorganer”.

Siden er kritikken løbende taget til, og flere statuer af Sims er blevet fjernet fra amerikanske byer – bl.a. i Central Park i New York.

Sorte amerikanere blev udsat for medicinsk racisme

James Marion Sims var ikke den eneste, som udførte medicinske eksperimenter på sorte. Igennem historien er afro-amerikanere flere gange blevet ofre for hensynsløse læger, forskere og politikere.

Tuskegee
© National Archives

Syfilissmittede blev nægtet behandling

År: 1932-72
Sted: Alabama

USA's sundhedsmyndigheder indledte i 1932 et eksperiment på 400 sorte mænd for at undersøge, hvordan syfilis udviklede sig uden behandling. Mændene kendte ikke til eksperimentet og troede, at de fik reel behandling. Eksperimentet varede 40 år, og mange af mændene døde af syfilis, selvom de formentlig kunne have været kureret.

Svamp
© Center for Disease Control and Prevention

Sorte blev udsat for farlig svamp

År: 1951
Sted: Virginia

Den amerikanske hær udsatte i 1951 et ukendt antal intetanende sorte borgere for den sygdomsfremkaldende svamp Aspergillus fumigatus, der kan forårsage infektioner i lunger, luftveje, bihuler og øregange. Formålet var at undersøge, hvor modtagelige mennesker var for svampen i tilfælde af en kemisk krig.

Myg
© JJ Harrison

Byer blev bombet med myg

År: 1956-58
Sted: Georgia og Florida

I 1950'erne slap amerikanske militærfly millioner af myg løs over flere byer beboet af sorte for at undersøge, om myg kunne bruges til kemisk krigsførelse. Officielt var myggene ubesmittede, men flere folk i byerne fik efterfølgende feber, mens enkelte døde. En teori går på, at myggene havde været smittet med gul feber.