Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hvor mange døde af Den Spanske Syge?

Under 1. verdenskrig var medierne i store dele af verden under streng censur, men det gjaldt ikke de spanske, der gav den katastrofale pandemi fuld dækning. Mange troede derfor, at sygdommen opstod i Spanien.

George Rinhardt/Getty Images & National Museum of Health and Medicine

Den spanske syge var en voldsom influenza-pandemi, som spredte sig til næsten hele kloden i 1918. Historikerne formoder, at op mod 500 mio. mennesker blev smittet, hvoraf mindst 50 mio. mistede livet.

De ofre, som bukkede under, var børn og ældre. Men modsat tidligere influenza-udbrud tog sygdommen af uvisse årsager også livet af et stort antal unge, stærke mænd og kvinder.

Undersøgelser af bevaret lungevæv fra 1918 har vist, at den spanske syge skyldtes en særlig aggressiv fugleinfluenza-virus.

Den spanske syge spredte frygt over hele kloden. I USA begyndte sportsfolk at bære masker for at undgå smitte.

George Rinhardt/Getty Images & National Museum of Health and Medicine

Sygdommen skabte en overreaktion i kroppens immunforsvar, som begyndte at nedbryde kroppen – især lungerne.

Nogle patienter blødte fra munden, næsen og ørerne, og nogle hostede blod op under anfald, der var så voldsomme, at de brækkede ribbenene.

Sygdommen fik navnet den spanske syge, fordi aviserne i Spanien først rapporterede om de mange ofre. Landet deltog ikke i 1. verdenskrig, og pressen var derfor ikke underlagt samme strenge censur som i andre lande.

Mediedækningen gav et indtryk af, at Spanien var pandemiens arnested. Et kvalificeret bud er, at sygdommen begyndte i USA og kom til Europa med amerikanske soldater.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul