Library of Congress
Satirisk tegning af den første vaccine

Hvornår blev folk vaccine-skeptiske?

I 1796 gjorde lægen Edward Jenner en opfindelse, som reddede millioner af liv – og fik frygten og følelserne til at rase i århundreder.

Den 14. maj 1796 vaccinerede den engelske læge Edward Jenner en lille dreng mod kopper og skrev sig ind i historien som opfinderen af den første vaccine. Umiddelbart efter skød de første vaccine-kritiske røster op. Blandt de første var lægen Benjamin Moseley, som var imod at føre “bestialske elementer ind i menneskekroppen”.

Jenners vaccine var nemlig baseret på koppevirus fra køer, og Moseley advarede om, at vaccinen kunne føre til mutationer, så den vaccinerede “minder om en okse”.

Andre kritiserede vaccinen for at gå imod Guds vilje eller føre til bl.a. diarré og syfilis. Flere antivaccine-organisationer fastslog, at “vaccination er en principløs, uvidenskabelig, værdiløs og skadelig praksis”.

Satirisk tegning af den første vaccine

De første kritikere mente bl.a., at koppe-vaccinen ville give mennesker kvæglignende træk.

© Library of Congress

100.000 demonstrerede mod vacciner

Modstanden tog især til efter 1853, hvor Storbritannien indførte obligatorisk vaccination af børn. Det førte til store demonstrationer i bl.a. Leicester, hvor ca. 100.000 personer demonstrativt bar på børnekister. Den store modstand førte til etableringen af en kommission, som i 1896 slog fast, at vaccination beskyttede mod kopper, men at borgerne selv måtte bestemme, om de ville vaccinere deres børn.

Kopper blev officielt udryddet i 1980 efter en global vaccine-indsats. Forinden havde sygdommen alene i 1900-tallet slået 300 mio. mennesker ihjel.