Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Robert Liston havde ofte mange tilskuere til sine operationer.

© Wellcome Collection & Science Museum, London
Videnskab - Medicin

Kirurg slog tre ihjel under én operation

Kirurgen Robert Liston var eftertragtet for sin hastighed i en tid, hvor de fleste indgreb blev foretaget uden bedøvelse - Listons hastige kniv var dog ikke helt ufarlig.

For den skotske kirurg Robert Liston, der praktiserede fra 1818-1847, var én ting vigtigere end alt andet under en operation – hastighed. Liston fik altid en assistent til at tage tid på sit arbejde og var kendt for at kunne amputere lemmer på under ét minut.

Den hurtige kirurg havde rygte for at være lidt af en showman, men han var eftertragtet i en tid hvor de færreste indgreb blev foretaget med bedøvelse.

Listons operationer havde ofte mange tilskuere, og han var i sit es foran publikum. Inden operationen gik igang, var han kendt for at sige: “Tag tid på mig, gentlemen. Tag tid på mig”. Han havde endda en assistent, som altid sørgede for, at der blev foretaget korrekt tidstagning.

Listons hastige kniv var dog ikke ufarlig, og da han fx skulle amputere et ben, kom han i sin entusiasme til også at fjerne patientens testikler.

Robert Liston blev kendt som "den hurtigste kniv i West End", fordi han kunne amputere et ben på under tre minutter.

© George Eastman Museum/Wikipedia

Ben-amputation kostede overlæge livet

Helt galt gik det, da han skulle fjerne benet på en anden patient.

Først kom Liston til at skære fingrene af assistenten som holdt manden fast, og senere da han skulle skifte redskaber, fik han placeret en kniv lige i kitlen på en ældre læge der overværede operationen.

Lægen blev ikke såret, men fik et så stort chok, at han faldt om og døde af hjertestop. Efter operationen gik der koldbrand i både patientens og assistentens sår og de gik bort nogle dage senere.

Læs også:

Medicin

Bedøvelsens historie: Fra koka til opium

3 minutter
Medicin

Kvinderetsforkæmper med 11 søskende stod bag p-pillen

2 minutter
Medicin

Heroin blev solgt som mirakelkur

2 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul