Louis Pasteur reddede verden fra hundegalskab

Angsten for rabies sidder dybt i os alle. Den uhelbredelige sygdom har været menneskets følgesvend siden oldtiden. Først i 1800-tallet gav en fransk kemiker håb for alle, der bliver bidt af en gal hund.

Louis Pasteur var usikker på, om hans kur mod hundegalskab ville virke. Slog behandlingen fejl, ventede døden på den ni-årige Joseph Meister.
.

© Shutterstock & Wikimedia Commons

Om morgenen den 4. juli 1885 forlader ni-årige Joseph Meister hjemmet, som han plejer. Glad følger han den svungne vej, som fører til skolen i Maisonsgoutte i den østfranske Alsace-region. Men på et øjeblik er alt forandret.

En rasende hund med fråde om munden vælter ham omkuld.

Igen og igen snapper hunden efter Joseph, som desperat forsøger at skærme sit ansigt med hænderne. Til alt held har en murer set overfaldet. Han kommer løbende og slår ud efter hunden med en jernstang, og omsider slipper dyret sit tag i drengen.

Blødende og rædselsslagen løber Joseph hjem til sin mor, Marie Angelique. Hun frygter det værste og bringer omgående drengen med til den lokale læge. Med brintoverilte desinficerer han de i alt 14 sår på Josephs hænder og ben. Men både lægen og Josephs mor ved, at behandlingen ikke kan stoppe den skæbne, som venter drengen.

Hunden led uden tvivl af hundegalskab (rabies), en sygdom, som medfører ubeskrivelige pinsler – kramper, feber, angst for vand og tiltagende vanvid – inden døden efter flere dages lidelse udfrier offeret.

Kun én mand kan, måske, redde Joseph fra den dødelige smitte, betror lægen Marie Angelique. Joseph skal omgående med toget til Paris for at opsøge den verdensberømte kemiker Louis Pasteur.

En sygdom, som medfører ubeskrivelige pinsler – kramper, feber, angst for vand og tiltagende vanvid – inden døden.

Vaccinens gåde blev knækket

Kemikeren Louis Pasteur slog sit navn fast i videnskabelige kredse, da han i 1862 opdagede, at en flaske vin kan holde sig langt bedre, hvis den opvarmes til 60 grader.

Princippet bag processen, som fik navnet pasteurisering, giver ikke alene fødevarerne en længere holdbarhed – den dræber også sygdomsfremkaldende og potentielt dødbringende bakterier som listeria og salmonella i fx mælk.

I årene efter kastede Pasteur sig over udvikling af vacciner. Lægekyndige havde i århundreder vidst, at en overstået infektionssygdom beskyttede mod ny infektion. Fænomenet blev for alvor kendt, da den engelske læge Edward Jenner i 1796 gennemførte en såkaldt koppeinokulation:

Han inficerede en patient med de milde kokopper, så patienten efterfølgende blev immun overfor rigtige kopper.

Hund med rabies

Hundegalskab medførte en grusom død. Ved den mindste mistanke er aggressive hunde derfor siden oldtiden blevet slået ned.

© Wikimedia Commons

Smittede blev stemplet som varulve

Pasteur arbejdede på at skabe en vaccine, som kunne gøre kyllinger immune over for kolera. Han forsøgte at opnå immuniteten ved at lade kyllinge-bouillon med smitte fra syge kyllinger sprøjte ind i raske kyllinger.

Til Pasteurs store glæde forblev dyrene raske på trods af indgrebet – og de viste sig tilmed at være immune over for senere indsprøjtninger med kolerabakterier.

Pasteur konkluderede, at hemmeligheden bag immunitet bestod i at udsætte kroppen for svækkede bakterier. Opmuntret besluttede han at prøve kræfter med tidens mest frygtede sydgom – hundegalskab.

Rabies skræmte franskmændene

Hundegalskab havde været kendt siden oldtiden, men aldrig var frygten for smitte større end i 1800-tallets Frankrig. Folk lod sig ikke berolige af, at andre smitsomme sygdomme som difteri og tyfus kostede langt flere dødsfald end de 25 franskmænd, der årligt døde af rabies.

Det var sygdommens uhyggelige forløb, der gjorde, at angsten aldrig slap sit tag. Den smittede blev martret af de frygteligste pinsler. Helbredelse var umulig – og værst af alt var, at den syge var ved fuld bevidsthed, mens han eller hun ventede på den sikre død.

“Med forstanden intakt så han sig selv dø”, noterede den franske læge G.E. Fredet om en af sine patienter.

Industrialiseringen op gennem 1800-tallet betød, at folk flyttede fra landet til byerne – og dermed steg også antallet af kæledyr.

Skødehunde, der tidligere havde været forbeholdt overklassen, vandt nu indpas i den hastigt voksende middelklasse. Historikere anslår, at Paris’ millionbefolkning i 1840’erne ejede omkring 100.000 hunde.

Sorgen og fortvivlelsen, når familiens elskede kæledyr forvandlede sig til et frådende uhyre, blev kun overgået af frygten for selv at få sygdommen.

Og ingen kunne vide sig sikker i omgang­en med en familiehund, for i sygdommens tidlige stadier ville den “udvise overdreven tilknytning og kærlighed mod enhver, som nærmer sig den”, advarede G.E. Fredet.

Hundegalskab

En hane på skulderen kunne forudsige offerets skæbne. Hvis den galede, ventede døden.

© Wikimedia Commons

Kuren bød på høns og glohede søm

Eftersom ethvert nap eller hengivent slik kunne være dødbringende, førte frygten til massehenrettelser af fortrinsvis herreløse hunde. Hundene blev skudt eller døde af gift, som politiet lagde ud i Paris’ gader.

I 1879 måtte hele 9.479 af hovedstadens hunde lade livet i de såkaldte hundemassakrer, viser bystyrets annaler.

Pasteur havde endnu en god grund til at vælge netop rabies som mål for sin vaccineforskning: Bakteriologien var stadig en ny videnskab, og mange stod skeptiske over for Pasteurs påstand om, at mikroorganismerne ikke alene kunne give sygdomme, men også forebygge lidelserne.

“Han mente, at en løsning på problemet med rabies ville være en velsignelse for menneskeheden og en stor triumf for hans doktrin”, skrev Pasteurs trofaste assistent, Émile Roux, senere.

Laboratoriejob var dødsensfarligt

Vaccinen fremstillede Pasteur af rygmarven fra kaniner inficeret med rabies. Ved at udtørre den inficerede marv i kortere eller længere tidsrum forsøgte Pasteur at regulere smittens styrke.

Pasteur eksperimenterede også med at udtage sekret fra mundhulen på levende, inficerede hunde leveret til laboratoriet fra bl.a. den nationale veterinærskole i Maison-Alfort.

“Hunden var ved at blive kvalt i sit eget raseri, da de bandt den til et bord. Dens øjne var blodskudte og musklerne spændt i kramper”. Pasteurs svigersøn René Vallery-Radot om eksperimenterne med rabies.

Måned efter måned sled Pasteur og hans hjælpere med det farlige arbejde, der krævede nærkontakt med dyrene:

“Hunden var ved at blive kvalt i sit eget raseri, da de bandt den til et bord. Dens øjne var blodskudte og musklerne spændt i kramper. Monsieur Pasteur bøjede sig ind over den, og mens der kun var en fingers bredde mellem ham og hundens skummende hoved, udtog han gennem et tyndt rør en prøve af dens savl”, berettede Pastuers svigersøn René Vallery-Radot.

I modsætning til tidligere forsøg var Pasteur afskåret fra at vurdere vaccinens styrke ved at betragte den i sit mikroskop. Rabies skyldes nemlig ikke bakterier, men en virus – en dengang ukendt mikroorganisme.

Virussen er 10 mio. gange mindre end en bakterie og var derfor usynlig i datidens mikroskoper. Pasteurs eneste mulighed var derfor at prøve sig frem ved at påføre forsøgshunde stadig friskere – og stærkere – rabies-kulturer. I 1885 var han tilfreds.

Hundegalskab

Virussen gemmer sig bl.a. i de store mængder savl – et af symptomerne på rabies.

© Shutterstock

Døden er uundgåelig

Nu udviklede forsøgshundene ikke bare immunitet over for rabies. De kunne også modstå smitten fra sygdommen, selvom de allerede var blevet bidt – blot de fik indsprøjtningen hurtigt nok.

“Jeg har endnu ikke vovet at behandle mennesker, som er blevet bidt af hunde inficeret med rabies, men den tid kommer snart, og jeg er tilbøjelig til at begynde med mig selv”, skrev Pasteur den 28. marts 1885.

“Jeg er nemlig begyndt at føle mig ret sikker på mine resultater”, tilføjede kemikeren.

Institut skulle bekæmpe rabies

Pasteur nåede ikke at afprøve vaccinen på sig selv, for få måneder senere, den 6. juli 1885, bankede Joseph Meister og hans mor på døren til laboratoriet i Rue d’Ulm i Paris.

Bag dem lå 48 timers strabadserende togtur – foran dem en ukendt skæbne. Pasteur skred straks til handling.

Kl. 20 den 6. juli 1885 indsprøjtede han en svag udgave af rabiessmitten i en hudfold i drengens mave. Vaccinen indeholdt rygmarv fra en kanin, som var død af rabies et par uger før.

De følgende dage fik Joseph Meister indsprøjtninger med stadig stærkere doser af smitten, og til sidst gav lægen ham en indsprøjtning med frisk og derfor meget smittefarlig virus.

Indsprøjtningen ville have gjort enhver ubehandlet rask person syg på stedet. Men Joseph Meister overlevede uden at udvikle et eneste symptom.

“Hydrophobia, (Rabies, red.) denne frygtede sygdom, imod hvilken alle midler hidtil har slået fejl, har endelig fundet en kur”, erklærede lægen Alfred Vulpian, da Pasteur få måneder senere fremlagde sine studier for det franske videnskabsakademi.

I 1887 grundlagde Pasteur et institut, som fortsat arbejder med udvikling og distribution af vacciner. Rabies kan stadig ikke kureres, når sygdommen er i udbrud, men instituttet har gjort arbejdet så godt, at sygdommen i dag er næsten udryddet i den vestlige verden.

Blandt de ansatte, som bidrog til succesen, var Joseph Meister. Han arbejdede som pedel på instituttet indtil sin død i 1940.