David Dennis

Maya-folkets tandpynt var langt mere end bling-bling

Juveler og guld gav Sydamerikas mayaer nogle af historiens dyreste smil. Tidligere troede forskere, at tandpynten var ren æstetik. Men nu viser det sig, at pynten tjente et vigtigt formål.

For 1.700 år siden var mayaerne tydeligvis begejstrede for jade. Mellemamerikas store indianer-civilisation fremstillede overdådige skulpturer og smykker af de grønne sten. Mayaerne limede sågar små stykker jade fast på deres tænder.

Hidtil har forskerne troet, at tandudsmykningen udelukkende var et udtryk for pyntesyge, men nu afslører ny mexicansk-amerikansk forskning, at tandsmykkerne godt kan have noget med mundhygiejne at gøre.

“At bruge udvalgte vegetabilske harpikser og essentielle olier i tandfyldningerne kan meget vel vise sig at have antibakterielle og svampedræbende egenskaber”, forklarer forskerne fra Brown og Harvard universiteterne i USA samt det Nationale Polytekniske Institut og Yucatans Frie Universitet i Mexico.

Verden over er salvie gennem tiderne blev brugt mod smerter og betændelse i tandkødet. Mayaerne brugte salvie i deres tandharpiks.

© Sten Porse

Også pøblen brugte tandsmykker

Mexicanske forskere undersøgte otte tænder fra det første årtusinde e.Kr. Alle tænderne var dekoreret med jadestykker, som mayaerne havde limet fast i små fordybninger, som de havde boret i tænderne. Limen viste sig at være fremstillet af vegetabilsk harpiks fra en række planter og træer – herunder salvie og kamfer.

Tandsmykker blev ikke kun brugt af mayaernes adelige. Mange af tænderne blev oprindeligt fundet i mere ydmyge grave, så også helt almindelige mayaerne har formentlig sat harpiks og smykker på tænderne for at undgå tandpine.