Shutterstock

Messing-håndtag reddede liv

På et kobberstøberi gik alle medarbejdere fri fra koleraen.

I slutningen af 1800-tallet blev dørhåndtag af messing – en kobberlegering – meget populære. I 1852 havde lægen Victor Burq nemlig besøgt et kobberstøberi i Paris, hvor en kolera-epidemi havde kostet tusinder af liv.

Men ingen af støberiets 200 ansatte var blevet syge. Burq undersøgte sagen og forstod, at kobberet dræber enhver bakterie på dets overflade.

Opdagelsen fik efterspørgslen på messinghåndtag, der heller ikke ruster­, til at stige kraftigt.

Se, hvordan kobber dræner bakterier:

Koleraen slog til igen og igen

En dødbringende smitte kom til Europa fra Indien i 1800-tallet. Uden varsel begyndte ellers raske mennesker at kaste klar væske op, og hvidlig, fiske-lugtende slim løb ud af den anden ende under ekstreme diarréanfald. Hurtig dehydrering lagde hvert andet offer i graven.

Koleraen slog til første gang i 1832, hvor 6.500 af Londons borgere døde. Det var blot en forsmag, for mere end 14.000 bukkede under i 1848-1849, og yderligere 10.700 blev ofre for kolera i 1853-1854.

Lægerne havde til at begynde med ingen anelse om, hvordan den morderiske sygdom bredte sig.

“Hvad er kolera? Vi ved intet. Vi er til søs i en malstrøm af gætværk”, skrev det anerkendte lægetidsskrift “The Lancet”.

I London mistænkte læger lugten fra afføring i Themsen for at være smittekilden. Diagnosen var forkert, men de nye kloakker, der ledte toiletvand ud af byen, løste alligevel problemet. Døden kom nemlig gennem drikkevandet, som blev pumpet op fra floden. Det indeholdt afføring med kolera-bakterier.