Neandertaler-bakterier skal redde dit liv

Vi er ved at løbe tør for nye former for antibiotika, men nu afslører et hold amerikanske forskere, at de arbejder på at udvikle nye former – ud fra bakterier fundet i neandertaleres tænder.

Neandertaler
© Shutterstock

En god tandhygiejne er vigtig for dit helbred. Men nu kan neandertalernes dårlige tandhygiejne vise sig at være en fordel for dit helbred.

Christina Warinner, der er ekspert i mikrobiomer ved Harvard Universitet, har sammen med et internationalt hold af forskere fundet frem til en overraskende ressource i kampen for udvikling af nye typer antibiotika. Det afslører holdet i et nyt stort studie.

”Plak er den eneste del af din krop, der kontinuerligt forstenes, mens du stadig lever”, forklarer Warinner.

Derfor er plak noget nær perfekt til at indkapsle og bevare dna fra bakterier. Ved hjælp af tænder fra 12 neandertalere, har forskerne derfor været i stand til at indsamle dna fra uddøde bakterier, der nu indgår i arbejdet med at skabe nye typer antibiotika.

Forskere udvinder rester af DNA fra tænder for at isolere uddøde bakterier. Tanken er at fremstille nye antibiotika-typer, som nutidens bakterier ikke er resistente imod.

© Werner Siemens Foundation/Felix Wey

Skal redde menneskeliv

I dag bliver flere og flere bakterier resistente over for de typer antibiotika, vi har. Hvilket gør det sværere at behandle visse infektioner.

Derfor kan nye former for antibiotika udviklet ud fra gamle bakterie-stammer, som dem fundet i plakken på neandertalernes tænder, være et vigtigt redskab for at bevare folkesundheden. I sidste ende vil de måske være med til at redde liv.

Forskerne fandt især to nye bakteriearter, som var interessante og som eksisterede fra 126.000 til 11.700 år siden. Begge arter ligger langt fra nogle nutidige bakteriearter, og forskerne mener, at neandertalerne blev smittet med dem ved at drikke fra vandhuller i huler.

”Bakterier er grundstenen i praktisk talt al vores antibiotika”, forklarer Warinner. ”Vi har ikke rigtig udviklet nogle nye hovedkategorier af antibiotika i de seneste år, og vi er ved at løbe tør”, tilføjer hun.