Sådan fik mennesket herpes på kønsdelene

Et møde mellem det moderne menneskes forfader, homo erectus, og et andet lille abemenneske ved en sø i Kenya for flere millioner år siden fik ærgerlige konsekvenser for det moderne menneske.

Abemennesket Paranthropus boisei​ havde et bredt kæbeparti og en lille hjerne og overførte herpes genitalis til mennesker.

© University of Cambridge/Louise Walsh

Om det var dens stærke kæbemuskler, brede ansigt eller lille statur, der var særligt tiltrækkende, kan forskerne ikke sige noget om.

Men sikkert er det, at menneskets forfader, homo erectus, var så draget af det kluntede abemenneske Paranthropus boisei, at den enten besluttede at have sex med den eller at spise den - måske endda begge dele.

Og at denne beslutning blev skyld i, at mennesker i dag kan få herpes på kønsdelene.

Fatalt møde

Mennesket var ellers tæt på helt at undgå risikoen for herpes genitalis, som giver små smertefulde blærer ved kønsdelene.

Men for mellem 1.4 og 3 millioner år siden mødte homo erectus den chimpanselignende P. boisei ved Lake Turkana i Kenya, og så gik det galt.

Det fastslår en gruppe forskere fra Cambridge and Oxford Brookes universiteter i et nyt studie.

"Herpes kan ramme alt fra mennesker til koraller, men for at virussen kan smitte fra én art til en anden, kræver det en kombination af en heldig genetisk mutation og en udveksling af væske - i dette tilfælde i form af samleje eller fødeindtag," siger Charlotte Houldcroft, der er en af forskeren bag undersøgelsen, i en pressemeddelelse.

Rekonstruktion af P. boisei.

© Westfälisches Museum für Archäologie, Herne

Overføres nemt

Virussen, der forårsager herpes på kønsdelene, hedder HSV2 og rammer ca. hver sjette voksne verden over.

Den er tæt beslægtet med herpesvirussen HSV1, der primært viser sig omkring munden i form af forkølelsessår.

“Når først HSV2 har fået adgang til en ny art, kan den let overføres til andre individer gennem blod, savl og sex," siger Charlotte Houldcroft.