Jerusalem-syndromet kan ramme stærkt troende.

Se video: Historiens særeste syndromer

En kvinde troede, hun var et omvandrende lig. En fransk soldat kunne ikke styre sin trang til at gå. Og en forfatter blev syg af Firenzes kunst. Gennem historien har en række syndromer fået psykiaterne til at måbe.

7. august 2013 af Klaus Larsen

Jerusalem-syndromet - turister rammes af vrangsforestillinger

Jerusalem har altid været en magnet for troende. Men hvor de fleste nøjes med at beundre og fotografere helligdomme som Grædemuren eller Gravkirken, rammes nogle få af svære vrangforestillinger.

Tror de er bibelske personer


I begyndelsen af 1980’erne modtog israelske psykiatere de første tilfælde af patienter, der hørte Guds stemme. De var som regel blevet overvældet af mødet med de historiske steder og troede nu, at de selv var bibelske personer – som fx Jesus eller Johannes Døberen. Flere hundrede pilgrimme er siden 1980'erne blevet indlagt på psykiatrisk hospital i Jerusalem med det såkaldte Jerusalem-syndrom. To tredjedele er jøder, en tredjedel kristne.

Se videoen herunder om Jerusalem-syndromet


Er du blevet nysgerrig? Download hele artiklen fra Historie nr. 13/2013, hvor vi gennemgår flere sære syndromer.

NB! Du skal have en profil på Historie for at downloade artiklen. Det er gratis at oprette og tager kun et øjeblik. Når du klikker på downloadknappen får du mulighed for at oprette en profil.

Måske er du interesseret i...

Læs også