Syltet hjerte afslører kendt komponists dødsårsag

En altoverskyggende frygt for at blive levende begravet fik Frederic Chopin til at bede sin søster om en makaber tjeneste, inden han døde. Og derfor kan forskere i dag fastslå hans dødsårsag.

Frederic Chopin (i sengen) bad sin søster (t.v) om at bringe hans hjerte til Warszawa.

© Teofil Kwiatkowski/wikicommons

Ligesom andre europæere, der levede i 17- og 1800-tallet, var komponisten Frederic Chopin plaget af en tanke, der var så skrækindjagende, at han ville gøre alt for, at den ikke skulle blive til virkelighed.

For i hele Europa huserede historier om lig, der var blevet fundet med smadrede pander. De var blevet levende begravet - og havde hamret hovedet mod kistelåget i et desperat forsøg på at slippe ud.

Derfor var den berømte komponists sidste ord til omverdenen ikke til at tage fejl af:

"Lov mig, at de skærer mig op, så jeg ikke bliver begravet i live."

Smuglet til Polen

Chopins søster efterkom hans sidste ønske og sørgede for, at hans hjerte blev skåret ud af hans krop, da han døde i 1849.

Hun lagde hjertet i en krukke med cognac og smuglede det fra Paris, hvor komponisten døde, til Warszawa, hvor han blev født. Siden 1945 har det stået i fred Helligkorskirken.

Unik mulighed

Men i 2014 fik en gruppe forskere en unik mulighed for at undersøge det syltede hjerte. Indtil nu har ingen nemlig kunnet fastslå komponistens dødsårsag med sikkerhed.

Og takket være hans frygt for at blive levende begravet og deraf ønsket om at få taget hjertet ud af sin krop, kunne de for nylig offentliggøre konklusionen: Chopin døde af tuberkulose.