Frederic Chopin (i sengen) bad sin søster (t.v) om at bringe hans hjerte til Warszawa.

© Teofil Kwiatkowski/wikicommons
Videnskab - Medicin

Syltet hjerte afslører kendt komponists dødsårsag

En altoverskyggende frygt for at blive levende begravet fik Frederic Chopin til at bede sin søster om en makaber tjeneste, inden han døde. Og derfor kan forskere i dag fastslå hans dødsårsag.

Ligesom andre europæere, der levede i 17- og 1800-tallet, var komponisten Frederic Chopin plaget af en tanke, der var så skrækindjagende, at han ville gøre alt for, at den ikke skulle blive til virkelighed.

For i hele Europa huserede historier om lig, der var blevet fundet med smadrede pander. De var blevet levende begravet - og havde hamret hovedet mod kistelåget i et desperat forsøg på at slippe ud.

Derfor var den berømte komponists sidste ord til omverdenen ikke til at tage fejl af:

"Lov mig, at de skærer mig op, så jeg ikke bliver begravet i live."

Smuglet til Polen

Chopins søster efterkom hans sidste ønske og sørgede for, at hans hjerte blev skåret ud af hans krop, da han døde i 1849.

Hun lagde hjertet i en krukke med cognac og smuglede det fra Paris, hvor komponisten døde, til Warszawa, hvor han blev født. Siden 1945 har det stået i fred Helligkorskirken.

Unik mulighed

Men i 2014 fik en gruppe forskere en unik mulighed for at undersøge det syltede hjerte. Indtil nu har ingen nemlig kunnet fastslå komponistens dødsårsag med sikkerhed.

Og takket være hans frygt for at blive levende begravet og deraf ønsket om at få taget hjertet ud af sin krop, kunne de for nylig offentliggøre konklusionen: Chopin døde af tuberkulose.

Læs også:

Medicin

Grusomme sygdomme overrumplede den hvide mand

8 minutter
Medicin

Skørbug var farligere end fjendens kugler

15 minutter
Medicin

Derfor slog pesten så mange mennesker ihjel

2 minutter

Log ind

Fejl: Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
VisSkjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!