Mennesker krydsede Stillehavet 300 år før forskerne troede

Fernando de Magellans jordomsejling i 1521 regnes som den første krydsning af Stillehavet, men ny forskning udfordrer den teori.

Fernando de Magellans jordomsejling i 1521 regnes som den første krydsning af Stillehavet, men ny forskning udfordrer den teori.

914 collection/Imageselect

For ca. 800 år siden kom mennesker fra Polynesien i kontakt med mennesker fra Sydamerika, fastslår nyt studie.

En gruppe forskere fra Stanford University i USA har foretaget det hidtil største DNA-studie af indbyggere i Polynesien og Sydamerika. Målet var at undersøge, hvornår den tidligste kontakt på tværs af Stillehavet fandt sted.

Thor Heyerdahl foreslog for mere end 70 år siden, at indianere kunne være sejlet fra Sydamerika til Polynesien.

© Shutterstock

Forskerne indhentede DNA fra 807 mennesker fordelt over 17 befolkningsgrupper på stillehavsøerne samt DNA fra 15 forskellige indianerstammer, der lever på det sydamerikanske kontinent.

Ved at sammenholde de forskellige gruppers DNA fandt forskerne ud af, at en særlig DNA-sekvens fra zenu-stammen i Colombia også eksisterer flere steder i Polynesien.

Polynesiere og indianere havde sex i middelalderen

Herefter gik forskerne i gang med at undersøge, hvornår mennesker med DNA fra begge områder for første gang levede på de polynesiske stillehavsøer.

“Alle vores dateringsmetoder giver den samme datering, hvilket er middelalderen, omkring 1200. Det var, lang tid før europæerne trådte ind på scenen”, udtaler Alexander Ioannidis, postdoc i biomedicinsk datavidenskab og leder af undersøgelsen.

Forskerne kan følge udbredelsen af polynesier-indianernes DNA på stillehavsøerne, efter at de første mennesker med begge typer DNA dukkede op på de sydlige Marquesasøer i 1150.

Alexander og hans hold er dog ikke i stand til at sige, hvor kulturmødet mellem polynesierne og indianerne fandt sted.

I teorien kan polynesierne være rejst til Sydamerika, hvor de har fået børn med zenu-stammen, som de så har taget med hjem. Ligeledes kan en gruppe indianere også være sejlet til Polynesien og have slået sig ned der.