Nye dokumenter afslører: Churchill troede på liv i rummet

I et 11 siders langt essay fastslog Winston Churchill, at han var overbevist om, at der findes intelligent liv i rummet.

Winston Churchill var interesseret i naturvidenskab hele sit liv. Som 22-årig læste hans sig gennem Charles Darwins "Arternes oprindelse".

© Commons.wikimedia.org

På det amerikanske Winston Churchill-museum i Missouri har inspektør Timothy Riley gjort et fund.

I museets arkiv har han fundet et essay skrevet af den tidligere britiske premierminister Winston Churchill med titlen ”Er vi alene i universet?”

I dokumentet, som Churchill påbegyndte i 1939 og færdigredigerede i slutningen af 1950’erne, beskæftiger han sig med universets indretning og fastslår bl.a., at han er overbevist om, at der findes intelligent liv i rummet:

”Jeg er ikke så imponeret af vores civilisation, at jeg tror, at vi er den eneste plet i dette enorme univers, som rummer tænkende væsner”, skrev Churchill.

Astrofysiker har gransket dokumenterne

Kort efter opdagelsen overdrog museumsinspektøren essayet til den israelske astrofysiker Mario Livio, som fik lov til at nærstudere det. Og han er imponeret over politikerens naturvidenskabelige indsigt.

”Churchills ræsonnement afspejler mange moderne synspunkter i astrobiologi,” skriver Livio i tidsskriftet ”Nature”.

Churchill havde stor viden

Essayet viser, ifølge Livio, at Churchill besad stor kendskab til astronomi.

Fx spekulerer Churchill i, at andre stjerner end solen kan have planeter kredsende omkring sig. En kendsgerning, som først blev videnskabeligt dokumenteret i 1990’erne.

For den israelske forsker er det dog især politikerens engagement i videnskaben, der interesserer ham:

”På et tidspunkt, hvor en del politikere skyer videnskab, er det bevægende at mindes en leder, som engagerede sig så dybt i den”, siger han.