Nyt fund: Spyt afslører ukendt menneskeart

En mystisk variation af et protein i menneskespyt forbløffer forskerne. Variationen ser nemlig ud til at stamme fra en hidtil ukendt menneskeart, som blandede DNA med vores forfædre for 200.000 år siden.

En ukendt menneskeart ser ud til at have bidraget til det moderne menneskes DNA for 200.000 år siden.

© Bob Wilder/University at Buffalo

Egentlig ville gruppen af forskere fra University at Buffalo undersøge proteinet mucin-7 for at blive klogere på dets helbredende effekter på mennesker.

Mucin-7 er det, der gør dit spyt slimet, og man mener, at proteinet også hjælper kroppen af med skadelige bakterier.

Men under forskningen stødte de på en mystisk variation af det helbredende protein.

Og hvad der skulle have været en undersøgelse af spyts rolle i kroppen, er i stedet blevet til en 200.000 år gammel historie om menneskets udvikling.

Bidrag til DNA-puljen

Vores forfædre delte engang verden med andre menneskearter som neandertalere og denisova-mennesker. Det kom for nylig frem, at disse mennesker havde seksuelle forhold til vores forfædre, og at de derfor har bidraget til det moderne menneskes DNA.

Men takket være mucin-7 viser det sig nu, at endnu en menneskeart har smidt DNA i puljen, fortæller Omer Gokcumen, der er en af forskerne bag studiet:

"Vi er forbløffede, men den mest sandsynlige forklaring på denne mystiske variation er "arkaisk introgression" - altså en tilførsel af genetisk materiale fra en ukendt type fortidsmennesker," siger han.

Spøgelsesart

Den ukendte menneskeart, variationen stammer fra, kan både være en allerede kendt art eller en, der endnu er uopdaget.

"Men indtil videre betegner vi den som en spøgelsesart, fordi vi endnu ikke har fossiler fra arten," siger Omer Gokcumen.

Forskerne anslår, at spøgelsesartens DNA blev blandet med vores forfædres for omkring 200.000 år siden.