Scanner læser mønter i lyntempo

En scanner udviklet til at finde fejl i flymotorer har vist sig at være en ren gave for arkæologerne. Maskinen kan “rense” arkæologiske genstande på rekordtid.

Forskerne brugte scanneren på en romersk krukke med mønter.

Ved hjælp af røntgenteknologi kan videnskabsfolk nu producere forbløffende præcise scanninger af stærkt rustne eller irrede mønter fra fortiden. De ofte flere tusinde år gamle mønter bliver typisk fundet nedgravet i jorden eller i krukker og er som regel stærkt korroderede. Det har derfor hidtil været en langsommelig proces for eksperter at afrense og sidenhen datere de skrøbelige mønter korrekt.

Et nyt forskningsprojekt lavet i samarbejde mellem British Museum og Southampton University har imidlertid gjort det muligt at fastslå mønternes oprindelse i rekordfart og uden, at de overhovedet behøver blive berørt af menneskehænder.

  1. Røntgenstrålerne trænger igennem lerkrukkens sider.

“Denne teknik kan få enorm betydning for måden, hvorpå vi i fremtiden vurderer og studerer fund. Teknologien gør, at vi kan producere resultater inden for få timer, hvor det tidligere ville have taget uger eller måneder”, siger Roger Bland fra British Museum til avisen The Guardian.

  1. Tusinder af scanninger affotograferer mønterne.

Teknikken er oprindeligt blevet udviklet til at scanne turbinebladene på Rolls-Royces­ flymotorer for fejl og fungerer ved at tage tusinder af todimensionale røntgenscanninger af mønterne. De mange scanninger bliver herefter brugt til digitalt at skabe et tredimensionelt billede.

Roger Bland var den første til at afprøve teknikken på mønter. Han forbløffede sine kollegaer, da han alene ud fra scanningsbilleder på kort tid identificerede og daterede en samling romerske mønter, som lå klumpet sammen i en lerkrukke, der endnu ikke var blevet tømt for jord.

  1. Et computerprogram gen­skaber mønterne tredimensionelt.

Efterfølgende blev mønterne omhyggeligt renset med konventionelle metoder for at fastslå, om scanningerne havde gengivet mønterne korrekt. Det havde de – og helt ned i de allermindste detaljer.

Arkæologerne vil nu forsøge at bruge den nye teknologi på en række andre arkæologiske genstande for at teste systemets anvendelighed på materialer såsom træ og knogler.