Den nye teknologi analyserer ansigtstræk og vil fx kunne genkende den italienske statsmand Lorenzo de' Medicis særprægede næse på malerier.

Terror-teknologi løser kunstgåder

Forskere vil bruge teknologi, som finder terrorister, til at identificere ukendte personer på bl.a. malerier.

18. september 2012

Selvom mange gamle malerier portrætterer personer, der spillede en vigtig rolle i deres samtid, kender kunsthistorikerne langtfra identiteten på dem alle. Det skal et nyt forskningsprojekt fra University of California råde bod på. Og svarene på kunstgåderne skal findes ved hjælp af moderne terrror­teknologi.

“Projektet benytter sig af den allernyeste ansigtsgenkendelsesteknologi – den samme, som bliver benyttet i kampen mod terror. Med den håber vi at kunne svare på de gåder, der plager kunsthistorien i dag”, siger projektets leder, kunsthistorikeren Conrad Rudolph.

Teknologien benyttes bl.a. i lufthavne til at identificere terrorister og kriminelle. Når et sikkerhedskamera tager et billede af en mistænkt, køres det gennem en database, som sammenligner personens ansigtstræk med databasens persongalleri. Samme teknologi vil kunsthistorikerne nu benytte på bl.a. malerier og skulpturer.

“Disse portrætter er historiske dokumenter. Ved at identificere personerne på portrætterne kan vi forstå den historiske kontekst, som kunstværket indgik i”, siger Rudolph.

Historikeren håber, at han ved at identificere unavngivne personer kan afsløre hidtil ukendte forbindelser mellem bl.a. vigtige politiske og religiøse personer.

Måske er du interesseret i...

Læs også