Middelaldernonnen Hildegard af Bingens tolkning af jordkloden og årstiderne.

Troede man tidligere at jorden var flad?

Er det rigtigt at folk i al almindelighed troede at jorden var flad langt ind i 1500-tallet?

4. januar 2018 af Björn Lundberg

SVAR Allerede i antikken indså græske filosoffer og matematikere, at jorden måtte være rund. De beregnede endda jordklodens omkreds med stor præcision. Denne viden var også udbredt blandt lærde mænd og kvinder i middelalderens Europa.

På Christoffer Columbus’ tid hævdede hverken kirkens mænd eller andre magthavere at jorden var flad. At mange var skeptiske overfor Columbus’ idé om at sejle vestpå for at komme til Asien, skyldtes i stedets hans beregning af jordens omkreds.

Kritikerne havde ret. Den virke­lige afstand fra Spanien til Japan er betydeligt større end hvad Columbus troede.

BEDRAGEREN SOM SOLGTE EIFFELTÅRNET

Hvis den berømte søfarer ikke havde været så heldig at støde på et hidtil ukendt kontinent, var hans ekspedi­tion sandsynligvis gået til grunde af sult og tørst længe inden de havde nået Asien.

Myten om at den kristne kirke i middelalderen forkyndte at jorden var flad, opstod først i 1800-tallet og spredtes bl.a. gennem fiktionsbøger om Columbus som indeholdt opdigtet materiale.

I den samme periode skabte også Charles Darwins evolutionsteori et stort skisma mellem kirke og viden­skab. Her passede myten om den flade jord fint som "bevis" på kirkens uvidenhed og stædighed.

Måske er du interesseret i...

Læs også