Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Den mystiske struktur set fra den åbne kuppel, der stikker over jorden.

Videnskab

Vild scanningsteknologi afslører underjordisk kirke

Ved hjælp af kosmiske partikler har et russisk forskningshold undersøgt en mystisk struktur, som ellers var fredet. De mener nu at have fundet landets ældste kirke.

Russiske forskere har måske fundet landets ældste kirke under Naryn-Kala-fæstningen i byen Derbent i det sydvestlige Rusland.

Det drejer sig om et skjult kælderrum, som det ikke er muligt at bevæge sig ned i fysisk, da hele fæstningen er på UNESCOs Verdensarvsliste.

Blev målt med kosmisk stråling

For at undersøge rummet måtte forskerne derfor bruge en teknologi kendt som myon radiografi. Her kortlægges de subatomiske myon-partikler, der skabes, når kosmisk stråling rammer Jorden.

Nukleare emulsionsplader, der kan fange partiklerne, blev placeret ved åbningen i toppen, og efter to måneder havde de skabt et billede af, hvor myon-partiklerne ledes igennem, og hvor de absorberes eller afbøjes. Målingerne blev brugt til at skabe et 3D-billede af rummets struktur.

“Det er en usædvanlig bygning, vi har undersøgt. Den har form som et kors, der er nøje orienteret mod hvert verdenshjørne,” fortæller fysiker Natalia Polukhina.

Scanningerne har målt ­bygningen til, at være 11 meter høj og 15-13 meter i længden.

Har tidligere været en vandtank

Bygningen menes at stamme fra omkring år 300, hvilket ville gøre den til den klart ældste kirke i Rusland.

Kilder fra 1600- og 1700-tallet beskriver, at rummet har været brugt som vandtank, men formen som et kors får forskerne til at tro, at det startede som en kirke, da denne form er meget normal blandt de tidlige kristne kirker.

Læs også:

Lærke Sibirien
Videnskab

Frossen fugl viste sig at være næsten 50.000 år gammel

2 minutter
Videnskab

Derfor blev Jorden inddelt i tidszoner

2 minutter
Tænder arkæologi arkiv
Videnskab

Arkæologernes nye superværktøj: Tænder

2 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul