Vild scanningsteknologi afslører underjordisk kirke

Ved hjælp af kosmiske partikler har et russisk forskningshold undersøgt en mystisk struktur, som ellers var fredet. De mener nu at have fundet landets ældste kirke.

Den mystiske struktur set fra den åbne kuppel, der stikker over jorden.

Russiske forskere har måske fundet landets ældste kirke under Naryn-Kala-fæstningen i byen Derbent i det sydvestlige Rusland.

Det drejer sig om et skjult kælderrum, som det ikke er muligt at bevæge sig ned i fysisk, da hele fæstningen er på UNESCOs Verdensarvsliste.

Blev målt med kosmisk stråling

For at undersøge rummet måtte forskerne derfor bruge en teknologi kendt som myon radiografi. Her kortlægges de subatomiske myon-partikler, der skabes, når kosmisk stråling rammer Jorden.

Nukleare emulsionsplader, der kan fange partiklerne, blev placeret ved åbningen i toppen, og efter to måneder havde de skabt et billede af, hvor myon-partiklerne ledes igennem, og hvor de absorberes eller afbøjes. Målingerne blev brugt til at skabe et 3D-billede af rummets struktur.

“Det er en usædvanlig bygning, vi har undersøgt. Den har form som et kors, der er nøje orienteret mod hvert verdenshjørne,” fortæller fysiker Natalia Polukhina.

Scanningerne har målt ­bygningen til, at være 11 meter høj og 15-13 meter i længden.

Har tidligere været en vandtank

Bygningen menes at stamme fra omkring år 300, hvilket ville gøre den til den klart ældste kirke i Rusland.

Kilder fra 1600- og 1700-tallet beskriver, at rummet har været brugt som vandtank, men formen som et kors får forskerne til at tro, at det startede som en kirke, da denne form er meget normal blandt de tidlige kristne kirker.